Switch to English · Coming soon

Najava za 9. simpozij za zaštitu noćnog neba i 2. kamp noćnog neba.

Pozivamo vas na 9. europski simpozij za zaštitu noćnog neba (9th European Symposium for the Protection of the Night Sky) koji će se održati u Armaghu, Irska od 17. do 19. rujna. Na simpoziju će se raspravljati o utjecaju svjetlosnog zagađenja na okolinu, zdravlje i astronomiju kao i cjelokupni utjecaj koji loša rasvjeta ima na globalno zatopljenje.

Ukoliko vam je Irska ipak predaleko, u periodu od 14. do 19. rujna će se održati 2. kamp noćnog neba (Dark-Sky Camp) na Lastovu. Lastovo je možda i najtamnija lokacija u ovom dijelu Europe, što uz minimalnu sunčevu aktivnost ove godine znači da će zvjezdano nebo biti prekrasno. Ovom prilikom rekonstruirat će se cijela rasvjeta na Lastovu u skladu s rigoroznim slovenskim zakonom o svjetlosnom zagađenju.

U Sloveniji gdje je zakon u primjeni zadnje dvije godine, povećana je ušteda energija (negdje i do 60%), ima manje bliještanja, ceste su bolje osvijetljene i sigurnije, sačuvan je biodiverzitet, a noćno nebo je tamnije! Na Zaplana opservatoriju 22 km od Ljubljane izmjereno je 10% tamnije nebo nego prošlih godina.

Pogledajte PDF letak za dodatne informacije.

05/08/09

Spasimo nebo

Pojava do koje dolazi kada se na bilo koji način osvjetljava nebo iznad horizonta se naziva svjetlosnim zagađenjem. Najčešći uzrok je uporaba neadekvatne rasvjete (npr. rasvjetnih tijela u obliku kugle koja svijetle ravno u nebo), a može doći i uporabom nepravilno postavljene adekvatne, odnosno ekološke rasvjete.

Više o svjetlosnom zagađenju